Projekt címe: Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (PharmaLab)

Projekt azonosítója: RRF-2.3.1-21-2022-00015

A projekt megvalósításának kezdete: 2022.03.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2026.02.28.

A projekt összköltsége: 5 450 000 000 Ft

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem költségvetése: 1 387 000 000 Ft

A támogatás mértéke: 100%

Konzorciumvezető: Természettudományi Kutatóközpont

Konzorciumi partnerek: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Biológiai Kutatóközpont  

A projekt szakmai tartalma

Magyarországon a gyógyszeripar mind a hazai ellátás, mind pedig az export szempontjából meghatározó jelentőséggel bír. Egészen az ezredfordulóig a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés világszerte hagyományosan nagyvállalati keretek között folyt. Az elmúlt évtizedekben azonban ebben a szegmensben jelentős átrendeződések tapasztalhatók, ugyanis a korai kutatási és fejlesztési projektek sok esetben már az egyetemi-akadémiai, illetve KKV szektorból indulnak és a finanszírozásban is jelentős szerepet kap az állam. Hazánkban ezek a változások szintén érzékelhetők, ugyanakkor az intézményrendszer az ezekkel együtt járó szervezeti, működési és finanszírozási változásokat nem képezte le. A megváltozott feltételrendszernek az egyetemi-akadémiai, KKV és nagyvállalati szektor továbbra is jobbára önállóan próbál megfelelni. A 21. századi gyógyszerkutatási és fejlesztési trendekre, követelményekre és a társadalom részéről jelentkező fokozott igényekre adott válaszjavaslat a konzorciumi formában működő Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium.

A Nemzeti Laboratórium legfontosabb céljai:

  1. Magyarországon egy olyan kritikus tömeg létrehozása az egyetemek, az ELKH-hoz tartozó kutatóintézetek, európai kutatási szervezetek, illetve kis-, közép- és nagyvállalatok együttműködésében, amely egyedülálló módon alkalmas versenyképes technológiák, terápiás és diagnosztikai eljárások fejlesztésére.
  2. A kismolekulás gyógyszerkutatás megerősítése és folyamatosan az élvonalban tartása. Ehhez új biológiai és kémiai eljárások fejlesztése, a hatékonyság és a biztonság fejlett analitikai módszerekkel és mesterséges intelligencia algoritmusokkal támogatott fokozása szükséges a hatóanyagok és gyógyszerkészítmények fejlesztése területén egyaránt.
  3. Biologikumok és diagnosztikumok előállítása. Az előállítási folyamat hatékonyságának növelése: szakaszos és folyamatos üzemű technológiák kidolgozása. A fehérjemolekulákat előállító sejtvonalak hatékonyságnövelése. A biologikumok és diagnosztikai készítmények formulálása.
  4. RNS és DNS alapú, valamint immunológiai alapú diagnosztikai tesztek kifejlesztése laboratóriumi és point of care alkalmazásokra.

A Laboratórium kis-, közép-, és nagyvállalati partnereivel együttműködve a korai kutatási projekteken túl a preklinikai és generikus fejlesztéssel összefüggő kémiai, biológiai, biotechnológiai, farmakológiai és gyógyszertechnológiai tevékenységek ellátását is célul tűzte ki. A Laboratórium integrálja a diagnosztika, az orvosi biotechnológia, a bionika, valamint a gyógyszerkészítmények fejlesztése területén működő laboratóriumok, központok, intézetek és egyetemek kutatási potenciálját.

A Nemzeti Laboratórium létrehozása és működése a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra mellett a vállalkozások fejlesztéséhez is hozzájárul. Az alprogramok által kifejlesztett protokollok és technológiák a hazai innovatív gyógyszergyártás hosszútávú versenyképességét növelhetik. Az alkalmazott digitális technológiákról a gyógyszerkutatás és fejlesztés területén működő KKV-k számára is rendszeres tájékoztatást nyújtunk, valamint oktatást és képzést biztosítunk.

A Nemzeti Laboratórium egy négy pillérből álló kutatási portfólióra építi működését. Ezek a területek tükrözik a Magyarországon, illetve a fejlett világban széles populációt érintő indikációkat.

  1. Molekuláris onkológia pillér. Nagy genomikai és transzkriptomikai adatbázisok elemzése segítségével azonosítjuk a klinikailag alkalmazható terápiás lehetőségeket olyan szolid tumoros betegek számára, akik kezelésére jelenleg vagy nem áll rendelkezésre megfelelő gyógyszeres terápia, vagy az elérhető kezelésekkel szemben rezisztencia alakult ki.
  2. Neurofarmakológiai pillér. Az idegrendszeri betegségekre fókuszálva fő célja a neurodegenerációval és neuroinflammációval kapcsolatos kutatások és preklinikai fejlesztések végzése, új transzlációs módszertanok kidolgozása, valamint az ehhez kapcsolódó humán MR biomarker kutatás.
  3. Biotechnológia pillér. Lefedi a diagnosztikum és biologikum előállítás teljes folyamatát a pandémiás fertőzések, valamint a tumoros és autoimmun betegségek diagnosztikája és terápiája területén. A DNS/RNS alapú, illetve a fehérje (antitest) alapú diagnosztikai, valamint a terápiás antitestek kifejlesztésével és félüzemi szintű technológia optimalizációjával egyben hozzájárul az ilyen területen tevékenykedő magyar vállalatok fejlesztéséhez, világszínvonalhoz történő felzárkózásához.
  4. Gyógyszerfejlesztési technológia pillér. Innovatív módszereket dolgoz ki gyógyszerhatóanyagok preklinikai fejlesztéséhez és gyártásához. Célunk a hazai gyógyszeripar versenyképességét fokozó ipari léptékű eljárások és a hatóanyagok célba juttatását és alkalmazásuk hatékonyságát javító készítménytechnológiai megoldások fejlesztése. vállalati szféra szakember utánpótlását.

További információk:

BME FIEK

BME Z épület 9.emelet. 908.

E-MAIL

fiek@bme.hu

Loading...